Субота
18.05.2024
22:52
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 35
Друзі сайту
Це Слід знати !

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Устянська ЗОШ I-II ступенів Миколаївської міської ради Ст...

22:14
Не вбивай довкілля!

Щорічно, з приходом весни, на полях, сіножатях, а то і в містах, на пагорбах та вздовж доріг горить суха трава та залишки минулорічного листя, знищуючи на своєму шляху все живе.

У вогні гинуть корисні комахи, які зимують у верхніх шарах ґрунту, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосферного повітря.

Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і украй небезпечна. До складу диму від спалювання трави та листя входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук.

Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Спалювання листя та трави призводить до руйнування ґрунтового покриву, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються до ґрунту. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. Знищення природної листяної підстилки мінімум вдвічі збільшує промерзання ґрунту.

Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із несанкціонованим спалюванням сухотрав’я і рослинних залишків. Статті 16 і 22 Закону України “Про охорону атмосферного повітря” забороняють самовільне спалювання листя.

Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 771 адміністративного кодексу України. За самовільне випалювання рослинності або її залишків законодавство передбачає покарання у вигляді накладення штрафу на громадян у розмірі від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В першу чергу через підпали гине дуже багато тварин, зокрема, новонароджених зайченят, їжаченят. Також це стосується і пташенят, які ще сидять у гніздах, рептилій, комах. Усіх тих, хто не встигає втекти від небезпеки, або не розуміє, що від неї треба втікати.

Згідно з чинним законодавством, палити траву не можна. Та як показує практика, навіть викликавши поліцію на місце підпалу, це не має ніяких наслідків

Переглядів: 106 | Додав: svitlana_shchepanyak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: